Fisk fångad i Norge packas i Asien

Fisk som odlas i Norge, eller fiskas i Barents hav i Nordostatlanten skickas ofta till Kina och Thailand för att paketeras innan den hamnar i svenska butiksdiskar. En resa på över 1600 mil.

I dom flesta av dom 155 butiker som Sveriges Radio granskade fanns lax eller regnbågslax som fångats i Norge eller Chile men som packats i sydostasien. Det handlar främst om Findus portionsfrysta lax som packas vid den egna fabriken i Thailand.

Findus fiskeansvarige Inger Larsson menar att det går att få ut mer lax när den sorteras för hand och att företaget är miljöneutrala eftersom stora mängder fisk kan skeppas  samtidigt.

Men svenska naturskyddskyddsföreningens generalsekreterare Svante Axelsson säger att det visst skulle gå att lösa än mer miljövänligt, med packning där den fångas ,om man bara inte hade kortsiktiga vinstintressen. Han tror också konsumenterna skulle vilja betala några ören till för att få den packad närmare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista