Nätsurfare? Arkiv: Scanpix

Nätsurfa vanligt bland små barn

Hälften av alla femåringar har surfat på internet. Lite tidigt? Snart har också varannan treåring gjort det, säger internetforskare.

Det går trögare för internet att sprida sig till de allra äldsta svenskarna. Men bland de yngsta medborgarna går spridningen allt snabbare.

Nästan alla barn från nio år är bekanta med internet, konstaterar forskningsinstitutet World Internet Institute i en rapport på tisdagen. Bland tioåringar är det svårt att hitta barn som inte är användare.

Hälften av dagens 12-15-åringarna började med internet när de var runt nio år. Nu inträder samma brukarnivå vid fem års ålder.

Att internet är så vanligt bland våra allra yngsta är anmärkningsvärt, anser Olle Findahl, forskningsledare på World Internet Institute:

-I förhållanden till tidigare år går det raskt nedåt i åldrarna.

TT: Finns det skäl att tro att användningen kommer att sjunka ytterligare, till hälften av tre- och fyraåringarna?

-Ja, det tror jag, svarar han.

-De här barnen kommer att bli den första riktiga internetgenerationen, som faktiskt har vuxit upp med det från början. Internet är en del av deras vardagsmiljö.

Han påpekar att förskolebarnen säkert oftast får hjälp av sina föräldrar. Barnfamiljer är stora brukare av internet och nästan alla har bredband. Datorn står mestadels på, precis som en tv och radio för tidigare släkten.

Vad gör knattarna framför datorburken? Det är till stor del outforskat. Därför ska World Internet Institute vända sig till föräldrar med mer frågor om barnens internetanvändning. En särskild barnrapport kommer i december.

Olle Findahl tror dock sig veta ett ställe som småbarnen gärna besöker på internet: Bolibompa på Sveriges Televisions hemsida.

-Den verkar vara okej för föräldrarna och det är väl där många små barn börjar.

Om utvecklingen är bra eller dålig är lite tveeggat, tycker Olle Findahl. Han konstaterar att det finns en utbredd oro för att internet innehåller en massa olämpligt material för barn.

Lars Pedersen/TT

Fråga

Ålder och användare i procent

Tolv: 98 procent
Elva: 98 procent
Tio: 94 procent
Nio: 94 procent
Åtta: 78 procent
Sju: 75 procent
Sex: 76 procent
Fem: 52 procent
Fyra: 28 procent
Tre: 21 procent

Källa: Svenskarna och internet 2008, World Internet Institute (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista