1 av 2
Forsmark. Arkiv: Scanpix
2 av 2

Reaktor i Forsmark stoppad

De sprickor som upptäckts i styrstavarna till kärnkraftsreaktorn O3 i Oskarshamn har lett till att även den tredje reaktorn i Forsmark har stoppats. Nu vill Strålsäkerhetsmyndigheten ha in svar från flera svenska kärnkraftverk.

-Den har i princip en likadan konstruktion som tredje reaktorn i Oskarshamn, säger Anders Bredfell, informationsansvarig på Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) till TT.

SSM vill att samtliga svenska kärnkraftverk senast på torsdag har lämnat in rapporter som visar om de kan ha liknande sprickproblem som de som hittats i Oskarshamn.

Fakta

Vid en årlig kontroll av reaktor O 3 i Oskarshamn hittades en spricka på en av de cirka 90 styrstavarna till reaktorn. Därefter hittades början till sprickor i ytterligare fem eller sex stavar.

Problem med sprickor i styrstavar rapporterades för något år sedan från japanska kärnkraftverk, men det som nu upptäckts i Oskarshamn är enligt SSM av en annan art.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".