Narkotikaklassade läkemedel i dricksvattnet. Foto: Anders Nyberg
KALMAR

Slarv bakom medicin i dricksvattnet

I veckan blev det känt att landstinget hittat flera smärtstillande och beroendeframkallande läkemedel i dricksvattnet i Kalmar. Troligen är orsaken människors slarv med medicinhanteringen.

Det handlar om väldigt små mängder läkemedel som hittats i vattnet och de ska inte påverka människan, om man inte dricker mer än 25000 liter i timmen, säger Ellen Vinge.

Exakt hur läkemedlen har hamnat i vattnet vet ingen exakt men Ellen Vinge, läkemedelsrådgivare på Landstinget, är övertygad om att det grundar sig i människors slarv med sin medicinhantering. Det är framförallt de nya appliceringsmetoderna med smärtstillande plåster och krämer som man slänger direkt i soporna, säger Ellen Vinge till Sveriges Radio Kalmar.

Jag har slutat dricka vattnet sen jag hörde detta, säger Elisabeth Nopponen från Kalmar. Det är klart att man blir orolig säger Ann Lindahl, även hon från Kalmar.

Det handlar om att människor måste hantera och lämna tillbaka överbliven medicin till apoteket, men också att använda den rätt, säger Dag Malgeryd, miljöchef på Apoteket Pharmaci.

De här nya appliceringsmetoderna måste man lära folk hur man använder, exempelvis att man inte smörjer in sig med smärtstillande krämer precis innan man duschar, säger Malgeryd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista