BORGHOLM

Brandrättegång efter fyra år

Tidigast i vår kan det bli rättegång efter branden på Hotell Borgholm påsken 2004 där två personer omkom. I november förra året åtalades ägaren för vållande till annans död.

Hotellägaren pekas ut som ansvarig för brister i brandskyddet.

Efter åtalet har närmare ett år gått utan att rättegången vid Kalmar tingsrätt har kunnat inledas.

Enligt domstolen är huvudanledningen att hotellägaren och hans försvarsadvokat vill lämna in ett eget sakkunnigutlåtande och detta har dragit ut på tiden.

Försvarsadvokaten Bengt Stridh har en delvis annan version: -Utlåtandet från en sakkunnig finns på tingsrättens bord sedan i somras. Vad jag letat efter är en expert på brandtjänstinsats, men jag har misslyckats med det. Det är inte så lätt att hitta en insatskunnig som är beredd att kritisera en annan insatskunnig, säger Stridh till TT.

I november kan tingsrätten börja planera för rättegången. Men målet är så pass omfattande att det krävs några månaders framförhållning. Tidigast i februari beräknas rättegången inledas.

Det var en 31-årig norrman och en 25-årig svenska som omkom i branden, medan nattportieren skadades svårt.

(070328) (061114) (061113) (060915) (040409)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista