Anna Hedh (s), Björn Brändewall (fp), Gudrun Brunegård (kd) och Jan R Andersson (m) är några av kandidaterna.

Länets EU-kandidater klara

Nu är de politiska partierna i Kalmar län klara med de namn som de vill föra fram som sina lokala kandidater till nästa års val till EU-parlamentet.

När de lokala nomineringarna är klara runt om i landet ska rikslistor fastställas utifrån dem. Om någon representant från Kalmar län hamnar på valbar plats till EU-parlamentet återstår alltså att se.

I valet till EU-parlamentet har möjligheterna varit större för enskilda kandidater att profilera sig, och kvalificera sig genom personval än vid riksdagsvalen. En av de var Socialdemokraten Anna Hedh från Mörbylånga. Med en lyckad EU-kritisk kampanj tog hon en plats i Bryssel. Hon lyckades från en 31 plats med 32 436 personkryss komma in i parlamentet. Nu toppar hon länslistan.

Med ett lågt valdeltagande, bara 39 % vid senaste valet, så blir chanserna större då 66 % av väljarna utnyttjade möjligheten att lämna en personröst. Det resulterade i att 14 av Sveriges ledamöter valdes på just personrösterna och 2 av de 14 kryssades förbi partiernas listordning. Det vill säga de skulle inte ha blivit valda om inte personvalssystemet funnits.

EU-valet sker i Sverige nästa år den 7 juni, då vallokalerna runt om i landet slår upp dörrarna för de som vill rösta till EU parlamentet.

Och väljarna i Sverige har då möjlighet att rösta in 19 ledamöter som ska göra Sveriges röst hörd bland de 785 direktvalda parlamentarikerna.

Sammanlagt röstar 340 miljoner EU-medborgare i valet till parlamentet.

Partiernas nominerade politiker

Socialdemokraterna
Anna Hedh, Mörbylånga
Nassim Malik, Kalmar
Saad Bennatallah, Västervik
Allan Johansson, Kalmar

Vänsterpartiet
Jaculine Dovblom, Kalmar

Miljöpartiet
Akko Karlsson, Västervik
Jonas Lönn Kalmar
Sam Edgecombe, Kalmar

Moderata samlingspartiet
Jan R Andersson, Kalmar
Malin Sjölander, Västervik

Kristdemokraterna
Gudrun Brunegård, Vimmerby
Monica Bengtsson, Kalmar
Anna-Stina Stenbeck, Kalmar
Christopher Dywik, Kalmar

Centern
Niklas Carlsson, Kalmar.

Folkpartiet
Björn Brändewall, Kalmar

Sverigedemokraterna
Anders Erlandsson, Kalmar

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista