Vi är själviska vid valurnan

Svenska väljare är själviska och styrs av plånboksfrågor. Det hävdas i en ny väljarstudie.

Enligt ekonomerna styrs människors handlande av den egna ekonomiska vinningen. Statsvetare och andra har länge ifrågasatt det och hänvisat till brist på stöd för teorin. Nu anser sig några forskare vid Institutet för näringslivsforskning dock ha funnit stöd för den gamla teorin.

De har studerat hur småbarnsföräldrar röstade på 1990-talet. Under hela 1980-talet röstade föräldrar med små barn likadant som föräldrar med äldre barn. Men 1994 hände något. Då föreslog socialdemokraterna kraftiga besparingar i stödet till småbarnsfamiljer, bland annat skulle vårdnadsbidraget tas bort, som ett led i budgetsaneringen.

Föräldrar med små barn flydde då socialdemokraterna för att komma tillbaka 1998. I den valrörelsen lovade socialdemokraterna maxtaxa på dagis. Socialdemokraternas valresultat förbättrades enligt forskarna med 1,5 procentenheter till följd av denna återströmning av småbarnsfamiljerna.

Det avgjorde inte valresultatet i sin helhet den gången, men kan göra det i andra situationer. I fem av de 19 valen efter kriget har skillnaderna mellan blocken varit mindre än 1,5 procentenheter, konstaterar forskarna.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".