1 av 2
Länsstyrelsen skyller på Mörebyggen AB. Foto Simon Leijnse
2 av 2
Torsås

Länsstyrelsen skyller på Mörebyggen

Efter stark kritik från Torsås Kommunalråd Roland Swedestam, så beklagar nu Länsstyrelsen att det tagit över ett år att komma fram till ett beslut om vem som är tillståndsgivare i ärendet om Mörebyggens planerade bygge vid Valfridsbo i Torsås.

Men Länsstyrelsen skyller på Mörebyggen och menar att de har slarvat med inlämnandet av handlingar om bygget och att det är därför det har tagit onödigt lång tid.

Mörebyggen har nu tvingat varsla 30 personer för att klara av verksamheten.

- Om 30 personers anställning hänger på om man får bygga eller inte, så kanske Mörebyggen skulle vara måna om att få fram alla handlingar i tid, säger Anne-Lie Fiskesjö på länsstyrelsen.

Det handlar om en konstgjord sjö som byggföretaget mörebyggen vill gräva i anslutning till Applerumsån vid bostadsområdet Valfridsbo i Torsås. Men för det här krävs godkännande från länsstyrelsen, men också ett godkännande från fastighetsägare till uppströms liggande fastigheter.

Det är just det som saknas i handlingarna som inkommit till länsstyrelsen. Vilket gör att länsstyrelsen nu skickar vidare ärendet till miljödomstolen efter ett års väntan.

Mörebyggens ägare Staffan Axelsson säger att länsstyrelsen hela tiden har ändrat sina krav på vad man vill ha för handlingar, och att godkännande från fastighetsägare uppströms vid applerumsån inte varit känt sedan tidigare.

Men enligt handlingar som Sveriges Radio Kalmar tagit del av, så krävde länsstyrelsen detta och ytterligare fyra kompletteringsuppgifter redan i Juni i år, och ytterligare en påminnelse om det här i slutet av september.

Staffan Axelsson har nu överklagat beslutet om att det är miljödomstolen som ska ta över ärendet, och på tisdag i nästa vecka träffas parterna för att bestämma om framtiden.

27 Mars 2008

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".