Sänkt reporänta med 0.5 procent

Riksbanken sänker sin viktigaste styrränta, reporäntan, med ytterligare 0,5 procentenheter till 3,75 procent.

Reporäntan sänktes så sent som för två veckor sedan med 0,5 procentenheter. Sänkningen var då samordnad med flera andra centralbanker, däribland amerikanska Federal Reserve och Europeiska centralbanken (ECB).

I sin nya penningpolitiska rapport, som publicerades i samband med räntebeskedet, skruvar Riksbanken kraftigt ner sin prognos för den framtida reporäntan, den så kallade räntebanan.

Riksbanken räknar nu med att reporäntan ligger på i genomsnitt 3,9 procent under fjärde kvartalet i år, 3,2 procent ett år senare, 3,4 procent fjärde kvartalet 2010 och 3,76 procent fjärde kvartalet 2011.

”Bedömningen är att den finansiella krisen fördjupar den pågående konjunkturnedgången med en svagare arbetsmarknad och en lägre inflation som följd. För att mildra effekterna av den finansiella krisen på den svenska ekonomin behöver reporäntan sänkas relativt mycket under en kort period”, skriver Riksbanken i ett pressmeddelande.

Samtidigt påpekar banken att effekterna av den lägre reporäntan troligtvis kommer att bli mindre än vanligt.

”Skälet är att förtroendekrisen i det finansiella systemet lett till höga riskpremier så att korta marknadsräntor kopplats loss från sin normala relation till reporäntan. För att förbättra de finansiella marknadernas funktionssätt vidtar Riksbanken löpande andra åtgärder”, skriver banken.

-Ett aggressivt och kraftfullt agerande, säger Henrik Mitelman, chefsanalytiker på SEB, till TT.

-Och fler sänkningar kommer, fortsätter han.

Riksbanken flaggar för en reporänta på 3,25 procent nästa höst.

-Men vi tror fortfarande att räntan kommer att komma ner till 2,25 procent i september nästa år, säger Mitelman.

Han är också övertygad om att effekten blir lägre boräntor och lägre räntor för företagen. Fast för de rörliga räntorna är effekten inte helt glasklar till följd av de fortsatt höga interbankräntorna, räntorna bankerna emellan.

-Det kan ta lite tid men i slutändan spelar detta en väldigt stor roll. Riksbanken styr till övervägande del även den delen, säger Mitelman.

Reporäntan

Den ränta som bankerna kan låna eller placera till i Riksbanken på sju dagar. Reporäntan påverkar bankernas räntor ut mot sina kunder, så som företag och privatpersoner, och kallas därför styrränta.
Reporäntan är Riksbankens främsta styrmedel för att påverka landets inflation och tillväxt. Marknadens mekanismer innebär att högre räntor ger lägre inflation och vice versa.

Reporäntan består av två delar:

Inlåningsränta
är den ränta bankerna får när de sätter in pengar på konto i Riksbanken över natten och är alltid 0,75 procentenheter lägre än reporäntan.

Utlåningsränta
är den ränta bankerna får betala när de lånar pengar av Riksbanken över natten och är alltid 0,75 procentenheter högre än reporäntan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista