Kraftig höjning av svenskarnas inkomst

Hushållen fick mer att röra sig med, samtidigt som skillnaderna ökade under 2007. Ökningen är den största sen mätningarna började 1975.

Hushållens disponibla inkomster ökade med 7 procent förra året. Det är den största ökningen sedan mätningarna började 1975, skriver Statistiska centralbyrån.

Trenden har varit stigande sedan 1995. Samtidigt har gapet aldrig varit större mellan dem med lägst inkomst och dem med högst inkomst, skriver SCB.

Orsaken till den kraftiga inkomstökningen är ökade inkomster från arbete och kapital samtidigt som skatterna har sänkts. Sett över perioden 1995-2007 har inkomsterna ökat med 44 procent.

Arbetslösa, studerande och förtidspensionärer har haft en betydligt sämre utveckling. Förra årets skattelättnader för dem som har jobb ökade på skillnaden ännu mer. 1995 hade de som inte arbetade en inkomst motsvarande 76 procent av inkomsten för dem med jobb. Under 2007 var motsvarande andel 64 procent.

Höginkomsttagarna rycker ifrån ytterligare. Skillnaderna mellan hög- och låginkomsttagare har inte varit större sedan mätningarnas start. Den tiondel av befolkningen som har lägst inkomster ökade sina inkomster med 27 procent mellan 1995 och 2007. För tiondelen med högst inkomster var motsvarande ökning 60 procent.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".