Ulrika Hydman-Vallien, en av stipendiaterna. Arkiv: Scanpix 2007

Kulturstipendiaterna för 2008 utsedda

Regionförbundets styrelse utsåg på torsdagen 2008 års kulturstipendiater. Bland annat belönas Ulrika Hydman-Vallien, Ingrid Peterson och Gränsö Slotts Ljusstöperi.

Dessa är: Ulrika Hydman-Vallien, Ingrid Peterson, Gränsö Slotts Ljusstöperi, Mikael Johansson Sjögren,Vedran Latific samt Abalone Dots.

Följande stipendier delas ut:

• Ulrika Hydman-Vallien, Eriksmåla: Belöningsstipendium, 15 000 kronor

• Ingrid Peterson, Emmaboda: Belöningsstipendium, 15 000 kronor

• Gränsö Slotts Ljusstöperi, Västervik: Belöningsstipendium, 15 000 kronor

• Mikael Johansson Sjögren, Örsjö: Arbetsstipendium, 20 000 kronor

• Vedran Latific, Nybro: Arbetsstipendium, 20 000 kronor

• Abalone Dots, Västervik: Arbetsstipendium, 20 000 kronor

Motivering och fakta om stipendiaterna

Ulrika Hydman-Vallien, Eriksmåla
För ett bildrikt, unikt och kraftfullt konstnärskap som uppmärksammats såväl inom den svenska som internationella konstvärlden. Ulrika Hydman-Vallien är en av Sveriges stora stilbildare inom konsten med sin fina känsla för färg och form och med ett bildspråk som talar direkt till våra hjärtan.

Ulrika har vågat gå sin egen väg, antagit nya utmaningar och skapat ett mycket personligt, naturnära och kreativt konstnärligt uttryck i många olika material. Hennes engagemang är starkast i konst- och bruksglaset och hon har alltid värnat om glasindustrin.

Ulrika är även känd som en engagerad debattör som vågar ta ställning i olika samhällsfrågor. Basen för konstnärskapet är Åfors glasbruk där Ulrika debuterade som glaskonstnär 1972, efter en period som keramiker.

Med en 50-årig skapargärning bakom sig antar Ulrika fortfarande oavbrutet nya utmaningar. Hon är just nu aktuell med ett nytt uppdrag - att designa kistor - ett svårt uppdrag som hon har tagit till sig med stort allvar, respekt och vördnad och som resulterat i unika, handmålade kistor.

Ingrid Peterson, Emmaboda
För stor yrkesskicklighet som textilkonstnär och en utomordentlig känsla för färg, form och funktion. Ingrid är en av våra få yrkesväverskor i Kalmar län. Hon är medlem i konsthantverksgruppen Noshörningen och i Konsthantverkscentrum. Hon arbetar sedan 1996 på heltid med sitt textila hantverk. Hennes formspråk är rent och sparsmakat och kommer till uttryck i tidlösa vävda textilier.

Kalmar läns hemslöjdsförening firar 100-årsjubileum i år och Ingrid finns naturligtvis representerad i jubileumsutställningen. Hon har bidragit till att lyfta fram hemslöjden som en viktig del av vårt kulturarv men även som en näringsgren med potential att växa.

Ingrid är både konstnär och företagare som med sin djupa kunskap om teknik, kvalitet och form förmedlar en stor estetisk upplevelse.

Gränsö Slotts Ljusstöperi, Västervik
För ett stort hantverkskunnande och spännande design inom ett unikt svenskt konsthantverk.

Gränsö Slotts Ljusstöperi är ett familjeföretag som har specialiserat sig på att handstöpa ljus av mycket hög kvalitet - ett unikt svenskt hantverk där man är världsledande inom sin genre. De har t ex formgivit ett speciellt ”100-grensljus” som fått stor uppmärksamhet. Företaget grundades 1985 av Ebba och Ragnar von Geijer och företaget exporterar ljus till Europa, Japan och USA.

Familjen von Geijer är konstnärer vars specialité är att designa och formge ljus för livets alla tillfällen.

Mikael Johansson Sjögren, Örsjö
Mikael Johansson Sjögren driver företaget och glashyttan Mickejohans Konstglas AB i Pukeberg. Hans talang och starka känsla för glas och dess uttrycksmöjligheter har inneburit en målmedveten satsning inom den svåra glasblåsarkonsten.

Mikaels lokala engagemang, hans utvecklingsambitioner och samarbetet med Designhögskolan har medverkat till att utveckla samverkan med aktörerna i Pukebergsområdet.

Mikael Johansson Sjögren tilldelas ett arbetsstipendium för fortsatt satsning på egen unik design och tillverkning av konst- och bruksglas.

Vedran Latific, Nybro
Vedran Latific är en ung, driftig och idérik entreprenör som med stort engagemang utvecklat kommunens och regionens attraktionskraft genom att skapa nya mötesplatser.

Vedran intresserar sig för det lokala kulturlivet. Redan som 18-åring tog han över biografen i Folkets Hus i Nybro. Biografen blev en upplevelsearena för film och besökarantalet ökade markant. Han har även gjort värdefulla insatser för film i glasriket.

Vedran Latific tilldelas ett arbetsstipendium för framtida insatser inom kultur och entreprenörskap med utvecklingsmöjligheter i hela regionen.

Abalone Dots, Västervik
Abalone Dots är en musikgrupp från Västervik som består av medlemmarna Sophia Hogman, Louise Holmer, Rebecka Hjukström och Elin Mörk. De har på kort tid vunnit en stor publik och rönt stora framgångar som redan gjort avtryck i regionens musikliv, nationellt, men även i Nashville, USA.

Inom gruppen finns en mångsidig musikalisk begåvning med inslag av vacker stämsång och akustisk instrumentering. Musikstilen har utvecklats från softgrass till ett något råare livesound.

Debutskivan ”From a Safe Distance” från 2007 har redan fått en uppföljare, ”Traveler”, som släpptes sommaren 2008.

Abalone Dots tilldelas ett arbetsstipendium för fortsatt satsning på och vidareutveckling av sin musiktalang. Gruppen har stor potential att nå fortsatta framgångar inom musikbranschen.

Om kulturstipendierna

Regionförbundet i Kalmar län delar årligen ut kulturstipendium till inom länet verksam person, grupp eller organisation.

Arbetsstipendium delas ut som stöd för att kunna genomföra värdefulla insatser för länets kulturliv eller som stöd till utbildning och forskning.

Belöningsstipendium delas ut som uppskattning för värdefulla insatser, som har eller har haft betydelse för länets kulturliv.

Referensgruppen för kulturfrågor och kulturrapportörerna utgör regionförbundets kulturstipendiegrupp med uppgift att till styrelsen föreslå kulturstipendiater.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".