Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Åtgärdsprogram för sysselsättning

Publicerat fredag 24 oktober 2008 kl 12.00

Med anledning av de många varslen i länet presenterade idag Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet i regionförbundet ett åtgärdprogram.

I programmet finns ökat stöd till vidarutbildning, ändrade regler för antagning till högskolan och ett förslag om att stimulera husbyggandet.
Dessutom kräver man att den planerade omfördelningen av Arbetsförmedlingens resurser från Kalmar län till Västra Götaland stoppas.

Åtgärderna presenterades för regionförbundets styrelse för behandling. 6 av länets 12 kommuner och landstinget, som representeras i regionförbundets styrelse, ställer sig bakom förslagen.

Sammanfattning:

*Stoppa omfördelningen av arbetsförmedlingens resurser från Kalmar län till Västra Götaland.

*Regeringen måste likt Västra Götaland och Blekinge snarast tillse att det finns kontaktpersoner från departementen som har mandat att samordna statens insatser i Kalmar län.

*Regeringen måste skjuta till nya resurser för att anpassa organisationen till att möta mängden av nya arbetssökande. Man måste kunna erbjuda stöd i form av bl.a. ny sysselsättning, lokalt anpassad utbildning och praktik. Regionerna måste i sammanhanget ha stort inflytande över hur resurserna ska användas lokalt och regionalt.

*Regeringen måste kompensera kommunerna för ökade kostnader för socialbidrag.

*Regeringen måste stimulera småföretag att våga anställa. Man bör särskilt titta på möjlighet till generationsväxlingar och sänka arbetsgivareavgifterna till tidigare nivå.

*Regeringen bör ändra reglerna för intagning till högskolan. Det är rimligt att arbetslivserfarenhet får räknas med som en del när man söker högskoleutbildning.

*Regeringen bör ge det nya Linnéuniversitetet ökade resurser till forskning och utbildning inom skogs- och träindustri.

*Regeringen bör tillföra resurser till särskilda stimulanser som syftar till ett ökat bostadsbyggande.

*Stödet till produktion av hyresrätter bör ökas.

*Regionförbundet i Kalmar län tillsätter en regional arbetsmarknadsgrupp där aktörer från stat, kommun, region, landsting, företagare och fackliga organisationer finns med.

*Regionförbundet bör ta initiativ till särskild strategi kring åtgärder för att säkra och stimulera träindustrin.

*Uppmana kommunerna i Kalmar län att i större utsträckning välja trä som byggnadsmaterial vid nybyggnation av offentliga byggnader.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".