1 av 2
Illustration: Simon Leijnse
2 av 2
Chatrine Pålsson Ahlgren (kd), riksdagsledamot från Mönsterås.

Könsneutral äktenskapslag splittrar Alliansen

Allt talar för att kristdemokraterna kommer att tvingas acceptera en ny äktenskapslag där homosexuella kommer att ha rätt att gifta sig.

– Min, och partiets, åsikt är att äktenskapet är mellan en man och en kvinna, säger Cathrine Pålsson Ahlgren (kd), riksdagsledamot från Mönsterås.

Det verkar inte som att regeringen kommer att nå en kompromiss i frågan om homosexuellas rätt att gifta sig. Enligt Ekots källor är förslaget i princip färdigt och Kristdemokraterna kommer att tvingas acceptera en könsneutral äktenskapslagstiftning.

Frågan är mycket känslig för kristdemokraterna, bland annat för Cathrine Pålsson Ahlgren, riksdagsledamot från Mönsterås.

– Min, och partiets, åsikt är att äktenskapet är mellan en man och en kvinna och det vill vi att det ska betyda även i framtiden, säger hon till Sveriges Radio Kalmar.

Cathrine Pålsson Ahlgren tror heller inte att frågan kommer att gå igenom i sin nuvarande form, eftersom alliansen inte är enad.

– Jag har goda förhoppningar att vi ska hitta en lösning som även vi kan tycka är acceptabel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".