Kvinnokliniken satsar på inkontinens

Inkontinens, att kissa på sig, är något som en halv miljon svenska kvinnor lider av. Men möjligheterna att få hjälp varierar mycket beroende på var i landet man bor. På en del håll är väntetiden flera år och den enda behandlingen som ges är blöjor.
I Kalmar län får kvinnor som ska opereras för sin inkontinens vänta längst i Västervik med upp till ett halvårs väntetid. Men även på Länssjukhuset i Kalmar har det varit problem och 2001 gjorde kvinnokliniken tre gånger så få operationer som i t.ex Kronoberg eller Hallands län, en av dom lägsta frekvenserna i landet. Förklaringen var brist på läkare under den perioden och nu är väntetiden bara mellan sex och åtta veckor enligt kvinnoklinikens verksamhetschef, Owe Gustafson. En annan förklaring är att Kalmar län har många äldre invånare och äldre kvinnor är i regel inte hjälpta av en inkontinensoperation, att operera gör istället saken värre enligt Owe Gustafson. Istället finns en rad andra behandlingsmetoder för äldre kvinnor och det viktigaste är att ta reda på vad som gör att man inte kan hålla sig. Under hösten kommer kvinnokliniken också att satsa mer offensivt på att hjälpa kvinnor med inkontinens.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".