Företagsvinster kvar nära rekordnivå

Storbolagens vinster har bara fallit med fem procent från förra höstens rekordnivåer. Och trots att förväntningarna skruvats ner rejält väntas även nästa års vinstfall bli ganska beskedligt.

Finanskris och lågkonjunktur har än så länge inte satt några djupare spår i själva siffrorna. Det står klart när mer än hälften av Stockholmsbörsens storbolag avlagt rapport för tredje kvartalet.

TT:s sammanställning visar att den samlade vinsten före skatt för 32 bolag uppgick till 61 miljarder kronor under perioden. Det är en minskning med 5,1 procent jämfört med tredje kvartalet i fjol, då börsbolagens vinsttillväxt toppade för att sedan vända nedåt.

Fyra bolag drar tillsammans ned resultatet med hela 6,2 miljarder kronor: Bankkoncernen SEB, fordonstillverkaren Volvo, telekomjätten Ericsson och gruvbolaget Boliden.

De största lyften redovisar industrikoncernen ABB, stålbolaget SSAB och skogsindustrijätten Stora Enso. Sammanlagt har de ökat sina resultat med 5,4 miljarder kronor.

Ungefär hälften av bolagen går fortfarande bättre än för ett år sedan. Runt hälften har dessutom lyckats överträffa analytikerkårens förväntningar.

Den stora besvikelsen är i stället de besked som bolagen har gett om framtiden. Verkstadsbjässar som SKF har flaggat för att efterfrågan väntas minska framöver. Och orderingången har i en del fall sett allt annat än övertygande ut.

-Det finns ju ett antal skrämmande exempel på dålig orderingång, naturligtvis då med lastvagnstillverkarna (Volvo och Scania) i spetsen, säger Esbjörn Lundevall, analyschef på SEB.

I takt med att delårsrapporterna nu strömmar in justerar analytikerna sina vinstprognoser - och riktningen är nästan alltid nedåt.

-När det gäller prognoserna för 2009 och 2010 så är det en kraftig dominans utav sänkningar, och då gäller det i synnerhet cykliska verkstadsbolag.

Men trots sänkningarna räknar SEB i dagsläget med att vinstfallet för börsbolagen nästa år stannar på cirka åtta procent. Och 2010 väntas nedgången plana ut och vinsterna ligga kvar på i stort sett oförändrad nivå.

Det här betyder att höstens kanske främsta mantra bland analytiker fortfarande gäller: Värderingen av börsen är historiskt låg. Inga seriösa prognosmakare kan komma fram till motsatsen, enligt Lundevall.

Som dock inte vill slå fast att börsens botten slutligen är nådd. Inget säger att en redan extrem värdering inte kan bli ännu mer extrem, säger han.

-Så lite försiktighet är ändå på sin plats.

Mats Rörbecker/TT

Faktaruta

Samtidigt som vinsten faller något uppvisar de 32 börsnoterade storbolagen i TT:s sammanställning en fortsatt försäljningstillväxt.Sammanlagt uppgick omsättningen under tredje kvartalet till 487 miljarder kronor, en ökning med 6,6 procent jämfört med motsvarande period 2007.Investor och Kinnevik, vars brakförluster tredje kvartalet helt beror på börsraset, har lyfts bort ur sammanställningen. (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista