1 av 2
Kossor som väntar på att bli vaccinerade på Christinelunds gård. Foto: Petra Larsson
2 av 2
KALMAR LÄN

Blåtungevaccinationerna är igång

Vaccinationen mot sjukdomen blåtunga är i full gång. Det är ett omfattande projekt länets veterinärer har gett sig i kast med.
- Jag tror vi kommer hålla på fram till någon gång i februari, säger veterinären Karin Thörnblad.

Det har ännu inte varit några fall i Kalmar län, men restriktionsområdet är utökat och omfattar hela länet inklusive Öland.

Samtliga djur som räknas till gruppen idisslare ska vaccineras. Det innebär att cirka 30 000 djur ska få besök av veterinären och en vaccinationscentral har startats i Kalmar.

Vererinärer åker nu från gård till gård för att genomföra de omfattande vaccinationerna. Veterinären Karin Thörnblad säger att det är stor variation på hur snabbt antalet vaccinationer kan genomföras beroende på gårdarnas storlek. 
- Jag tror vi kommer hålla på fram till någon gång i februari, men schemat är inte klart än.

Sjukdomen drabbar djur som tillhör gruppen idisslare, det vill säga kor, getter och får och senast upptäcktes ett fall av blåtunga i Sävsjö.

22 oktober 2008
17 oktober 2008
9 oktober 2008
9 oktober 2008
25 september 2008

Blåtungespridningen

Hela sydostregionen ligger nu inom restriktionszonen. Spärrzonen gäller dock bara fem kommuner; Ljungby, Markayd, Älmhult, Olofström och Sölvesborg.

Över 100 000 djur har hittills vaccinerats mot blåtunga i landet. Målet är att en tillräckligt stor andel av de tama idisslarna ska vara vaccinerade och därmed immuna mot blåtungeviruset innan svidknotten, som sprider smittan, åter blir aktiva till våren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".