Länet

Anders Andersson (kd) ställer upp i valet

Efter dagens besked att folkpartiets Lars Hamrin lämnar landstingsrådposten i vinter står det klart det bara är kristdemokraterna i alliansen som inte bytt ut sin frontfigur i landstinget på senare år.

Och kristdemokraterna landstingsrådet Anders Andersson slår idag fast att han kommer fortsätta också efter valet 2010.

- Med tre år över 50 betraktar jag inte det som att det är aktuellt med några skiften för min del säger Andersson.

Centerpartiet bytte landstingsråd för drygt tre år sen när Christer Jonsson från Emmaboda tog över efter Hans Wendell som suttit länge på posten. Moderaterna gav tidigare i höstas beskedet att ölänningen Henrik Yngvesson tar över vid årsskiftet efter Malin Pettersson.

På onsdagen lämnade alltså Lars Hamrin in sin avskedsansökan efter 20 år som gruppledare för folkpartiet. Kalmarbon Pierre Edström väntas utses till hans efterträdare på länsförbundets styrelsemöte om ett par veckor. Edström som idag är landstingspolitisk sekreterare är i alla fall arbetsutskottets förslag.

Men kristdemokraternas Anders Andersson som varit gruppledare för Kd i tio år säger att det ändå inte att det är några nybörjare han har brevid sig i alliansen framöver.

- Personerna som just nu är aktuella har funnits med tidigare, en del längre tid, andra kortare tid och därmed är det inga nya ansikten egentligen som dyker upp i landstingsrådkretsen.

Både Pierre Edström och Christer Jonsson hade uppdrag i landstinget redan på nittiotalet. Henrik Yngvesson har varit med i landstingsammanhang sedan valet 2002 då han valdes in i fullmäktige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".