1 av 2
11 procent av kvinnorna har hoppat sedan valet 2006. Foto: Bertil Ericson /Scanpix
2 av 2
Länet

Kvinnor hoppar av politiken

Länets kvinnliga kommunpolitiker har i större utsträckning än männen hoppat av sina uppdrag i kommunfullmäktige sen valet 2006. Och det är framförallt de yngre kvinnorna som slutar.

Var femte kvinna i åldersgruppen 18-36 år som valdes in i länets kommuner har slutat halvvägs in i mandatperioden.

- Jag tyckte inte att jag hade tillräckligt med tid för att göra allting och då får man prioritera lite säger Maria Knutsson från Hultsfred som lämnade sitt uppdrag som fullmäktige ledamot för socialdemokraterna där i vintras.

Maria Knutsson la redan mycket energi på det fackliga arbetet på sin arbetsplats Finnveden Metall. Just det fackliga engagemanget var också det som gjorde att socialdemokraterna fick upp ögonen för nu 34-åriga Maria Knutsson som är klart medveten om att hon tillhör en eftertraktad grupp för politiken gruppen unga kvinnor.

Eftersom unga, kvinnor, liksom invandrare, är underrepresenterade i dom politiska församlingarna och ofta övertalas av partierna att ställa upp är det inte så konstigt att avhoppen sen blir många säger statsvetaren från Göteborg professor Folke Johansson.

Under hela förra mandatperioden hoppade 32 procent eller nästan var tredje kvinna mellan 18 och 36 år av från sitt uppdrag i landets kommunfullmäktigeförsamlingar och hittills under den här mandatperioden har över 20 procent lämnat. När det gäller män i samma ålder är siffran mindre än 17 procent.

Totalt i länet har nästan 11 procent av kvinnorna och 7 procent av männen slutat som ledamöter den här mandatperioden - det är drygt 50 personer. Dessutom har nästan lika många ersättare också slutat.

Avhopparna finns i alla partier och har förhållandevis främst drabbat Högsby och Torsås, men också Hultsfred, Vimmerby och Emmaboda i stor utsträckning.

I Torsås har centerpartiet förlorat tre av sina ledamöter i år. Två av dom kvinnor. För 62-åriga Margareta Karlsson var det ett stundande flyttlass till Öland som gjorde valet lätt men också den ökande tid som politiken tog i anspråk bidrog.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".