Höjda hyror föreslås i kristid

Samtidigt som den ekonomiska krisen fördjupas i samhället kräver nu de kommunala bostadsbolagen i länet kraftiga hyreshöjningar av sina hyresgäster visar en genomgång som Sveriges Radio Kalmar har gjort.

Ifjol stannande höjningen generellt sett på lite drygt två procent, men i år så kräver till exempel Vimarhem i Vimmerby 5,82, procents höjning; Mörbylånga och Mönsterås 4,4. Värst är Kalmarhem som redovisat ett behov av en höjning med över tio procent enligt tidigare mediauppgifter.

Många av bolagen har ännu inte kommit in med något krav, men samtliga bolag vi pratat med menar att krisen inte direkt är dämpande för kraven i förhandlingarna. Räntan och därmed kapitialkostnaderna har stigit under året, likaså elen och inte minst de kommunala taxorna, säger alla bolagen.

Lars Hilding som är ombudsman för hyresgästföreningen i norra Kalmar län hoppas däremot att krisen ska få bolagen att dämpa sina krav och han tror krisen påverkar, både positivt och negativt.

- Det gör det ju, åt bägge håll förmodligen. Det är väl det vi måste göra och ta med oss in i förhandlingen. Det gäller ju att vi får en rimlig hyresutveckling och inte blir skrämda av det som pågår runtomkring oss. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".