Klamar län

Fler kan välja dubbfritt i vinter

Inom en knapp månad måste alla bilägare ha bytt till vinterdäck för att få köra om det blir vinterväglag. De flesta kommer också den här vintern lägga på dubbade däck, men Vägverket vill skynda på utvecklingen mot odubbat - av miljöskäl.

Andelen dubbdäck minskar stadigt. Men Vägverket vill skynda på övergången till dubbfria vinterdäck och har därför satsat på en stor annonskampanj där miljöeffekterna lyfts fram.

Främsta argument mot dubbäck är risker för andningsbevsär på grund av partiklar som dubbarna frigör, så små som tio tusendels millimetar säger Lennart Ivarsson vid Vägverket.

Senaste vintern körde nästan 6 av 10 med dubbdäck i vår del av landet, resten på vinterdäck och 10.000 brydde sig aldrig om att ta av sommardäcken.

Var man bor och främst kör borde vara mer avgörande för däckvalet än gamla vanor menar Lennart Ivarsson som till och med tror att dubbelt så många länsbilster som senaste vintern skulle kunna gå över till dubbfritt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".