Kalmar

Operationsmiss Lex Maria-anmäls

Länssjukhuset i Kalmar har nu anmält sig själva efter att en 16-årig flicka fått svåra komplikationer efter att ha fått sina halsmandlar bortopererade.

Ett par dagar efter operationen drabbades flickan av blödning i svalget. Hon togs in på sjukhuset för övervakning, men började blöda kraftigt på nytt och hon drabbades av hjärtstillestånd.

Som sviter av det har 16-åringen fått neurologiska bortfallssymptom. Synen och talet har påverkats och flickan lider av svaghet i kroppens högra sida.

Flickans föräldrar har tidigare gjort en anmälan till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd och nu gör chefläkare Christer Rosén en Lex Maria-anmälan för att få bedömt om det funnits brister i behandling och övervakning.

Fakta

Information om samtliga lex Maria-anmälningar
Landstinget i Kalmar har beslutat att informera öppet om samtliga lex Maria-anmälningar.

Syftet med en anmälan enligt lex Maria
Lex Marias primära syfte är att få till stånd en objektiv utredning om anledningen till en inträffad allvarlig skada eller uppkommen risk för sådan. Detta för att på olika sätt förebygga att liknande händelser inträffar i framtiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".