1 av 3
Biograferna tar upp kampen mot fildelarna. Foto: Anders Nyberg
2 av 3
Foto: Anders Nyberg
3 av 3
Vedran Latific. Foto: Anders Nyberg
Länet

Biografer i länet tar krafttag mot fildelarna

Kampen mot fildelarna tar nu ny fart i och med den lagstiftning som kan träda i kraft den 1 april nästa år. I dagarna har ett 15-tal biografer i länet skrivit på för att stötta lagstiftningen.

En av dem som har skrivit på uppropet är Vedran Latific, som driver biografen Folkan i Nybro. Han tycker att lagen är jättebra men tror att det inte är det enda sättet att lösa problemet med olaglig fildelning.

- Man måste tillgängliggöra filmerna innan man förbjuder folk att se dem. Sitter man i ett litet samhälle, där det varken finns bio eller filmuthyrning så måste det finnas möjlighet att se filmerna utan att behöva åka flera mil till en större stad, säger Vedran Latific.

Först måste man tillgänggöra filmerna, sedan kan man lagstifta mot fildelning, säger Vedran.

Lagen gör det möjligt för alla som äger rättigheter till ett verk, exempelvis konstnärer, målare, musiker och filmskapare, att genom en domstol kräva att internetleverantörer måste lämna ut uppgifter om vem som delar med sig av det skyddade materialet. Allt talar nu för att lagen träder i kraft den första april, säger Sara Lindbäck, jurist på Svenska Antipiratbyrån, som arbetar för att få igenom lagen.

- De som gör brott på internet kan inte längre räkna med att vara anonyma, säger Sara Lindbäck.

Piratbyrån som jobbar för att fildelningen ska få vara fri, menar att lagen är ett sätt för en privataktör, exempelvis ett filmbolag, att kunna gå in och se hur internetanvändarna använder internet, och på så sätt se till att man använder det rätt. Det här innebär att en privat industri får samma befogenheter som polismakten har idag och det är illa, säger Marcin de Kaminski, representant för Piratbyrån.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista