1 av 2
2 av 2
Oskarshamn

Misstanke om brott vid OKG

Det finns anledning att misstänka att ett brott begicks när inpasseringen till kärnkraftverket i Oskarshamn lämnades obemannad flera nätter i våras.

Den bedömningen gör kammaråklagare Gunilla Öhlin i Kalmar, som nu beslutat att inleda en förundersökning med anledning av en polisanmälan om de obemannade kontrollerna.

-Misstanken gäller brott mot speciallagstiftningen, säger Öhlin till TT.

Hon vill inte uppge om brottsmisstanken riktas mot någon speciell befattningshavare och har heller ingen uppfattning om hur lång tid förundersökningen kan ta.

Det var Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM), som bland annat ansvarar för tillsynen av de svenska kärnkraftverken, som i september anmälde kärnkraftverkets ägare OKG. Det skedde sedan det kommit fram att inpasseringen till kärnkraftverket i våras kunde stå obemannad mellan en och en halv timme varje natt medan vaktpersonalen gjorde ronder på andra delar av området.

SSM bedömer att det därigenom blev möjligt för obehöriga att ta sig in och att även föra ut radioaktivt material från anläggningen. Det har tillbakavisats av OKG, som påpekat att det hela tiden fanns spärrar i form av koder och passerkort. OKG har sagt sig välkomna en rättslig prövning.

Peter Palmkvist/TT

9 juni 2008
29 maj 2008
29 maj 2008

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".