Växjö

Lenhovdarånare åtalas

De anklagade för rånet mot Swedbank i Lenhovda i september, och som greps i Finland, åtalas nu i Växjö.

Två män kom över drygt en miljon kronor vid ett våldsamt rån mot Swedbank i Lenhovda i september. De greps i Finland och åtalas nu vid Växjö tingsrätt.

Merparten av bytet återfanns när de greps två dygn efter rånet.

Rånarna var maskerade och körde genom en glasruta in i bankkontoret tidigt på förmiddagen den 11 september. De rusade in i lokalen och under hot fick det med sig pengar. Väl ute ur lokalen satte de eld på bilen och försvann därifrån i en annan bil.

Genom ett samarbete med finländsk polis kunde de två dygn senare gripas i Helsingfors. Enligt utredningen har de från banklokalen, först via småvägar, kört norrut och sedan övernattat söder om Sundsvall.

Sedan har de fortsatt norrut och kört in i Finland och greps senare i Helsingfors.

-Det är resultatet av framgångsrikt underrättelsearbete, men jag kan inte berätta vad det består i, säger Stefan Karlsson, informatör vid polisen i Kronobergs län.

Den ene av de båda åtalade, en 49-årig man, dömdes 1981 i Stockholm för grovt rån och medhjälp till grov rån. Han är också dömd för grova narkotikabrott i Finland. Han erkänner och påstår att de använt en pistolattrapp av plast vid rånet.

-Vi har inte kunnat styrka att det använts skarpa vapen och attrappen har eldats upp, säger Stefan Karlsson.

Åtalet gäller därför rån och inte grovt rån. Den andre åtalade, en 20-årig man, nekar och har inte berättat något under förhören. Han är bara känd för mindre brottslighet i Finland.

Rättegången mot de båda åtalade hålls i Växjö tingsrätt på fredag.

15 september 2008
15 september 2008
11 september 2008

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".