Kalmar län

En av 200 kontrollerade körde rattfulla under luciaveckan

En på tvåhundra som stoppades i polisens trafikkontroller under lucia-veckan var rattfull. Så såg det ut i Sverige när polisen hade en rikstäckande insats mot rattfylleriet. I Kalmar var siffran något lite lägre.

Under luciaveckan genomförde polisen i landet 98 449 alkoholutandningsprov. Av dem var 493 rattfulla, varav 329 var alkoholpåverkade och 164 narkotikapåverkade. Det är ungefär en rattfull på 200 bilister.

- I Kalmar län genomförde vi 4 900 blås, säger Bill Lundqvist på polisen i Kalmar. 22 personer visade sig vara rattfulla, varav 19 var av alkohol.

Det är 0,45 procent, något lägre än riksgenomsnittet. Snittet över året i Kalmar är betydligt högre, 1,17 procent.

Bill Lundqvist vill påpeka att det under förra veckans satsning var en satsning på att synas, och att genomföra ett stort antal kontroller.

- Kvantitet, säger han och säger att den strategin är mycket för att göra sig synliga.

Han säger att arbetet bedrivs på olika sätt. När det är att arbeta på mer kvalité läggs mer möda på tips och strategiskt tänkande. Då görs färre prov, men med ett större utslag, säger han. Därför kan man inte jämföra en vecka med en annan, eller en vecka med siffror för ett helt år, menar han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".