Kerstin Glebe är sjuksköterska på smittskyddsenheten. Foto: Sandra Skeppar
Kalmar

Sjukhusets toaletter används som övernattningsplatser

Hemlösa har under ett par års tid övernattat i kulvertar och på toaletter på Länssjukhuset i Kalmar.

Sjukhusets personal har meddelats att de bör vara uppmärksamma när de förflyttar sig i sjukhuset nattetid och att de också kan ta med sig någon om de känner sig otrygga.

Toaletterna utanför infektionsmottagningen på Länssjukhuset i Kalmar är en av de platser som nattetid har besökts av hemlösa. Nattgästerna tar sig in när personalen har gått och lämnar oftast sjukhuset tidigt på morgonen. Oftast är det bara spåren efter övernattningen som personalen uppmärksammar, men under våren har det vandaliserats mer på toaletterna än tidigare och det oroar personalen.

- Det känns olustigt när man ser att de har tänt ljus och vi är oroliga för att det ska börja brinna. Dessutom vet vi ju inte vad är det för människor, säger Kerstin Glebe som är sjuksköterska på smittskyddsenheten vid infektionskliniken på sjukhuset.

Samtidigt känner hon sig kluven inför problemet.

- Det är tragiskt att man måste sova på en toalett, och kanske förstör vi för dem när vi byter lås. Då har de ingenstans att ta vägen, säger hon. Men hon hoppas samtidigt att låsrutinerna och bevakningen ska bli bättre på sjukhuset så att det blir slut på dom nattliga besöken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".