Ringa okända nummer kan bli dyrt

Missade samtal från okända nummer från utlandet kan stå dig dyrt. Om du ringer upp den som ringt, kan det vara en bluffare som tar hundratals kronor i avgift. Detta har drabbat flera personer i Småland.

I Västervik gick polisen ut och varnade för samtalen men bluffarna fortsätter.

– Jag blev uppringd av ett långt nummer men klickade bort samtalet och ringde upp det lite senare, berättar Ulf Karlsson som bor i Kalmar.

– När jag ringde upp hörde jag en röst på något asiatiskt språk, sedan på engelska. Jag ringde upp det igen så att mina kollegor fick höra, för jag tyckte det var lite kul.

Efter samtalen fick Ulf Karlsson veta av sin chef att det kunde ha varit bluffsamtal. Nu väntar han på telefonräkningen.

Polismyndigheterna i Jönköping, Kronoberg och Kalmar säger att dom fått in flera anmälningar, men en polis berättar att vissa människor tycker det är pinsamt att de gått på bluffen och därför struntar i att anmäla.

– Vi kan inte blockera de här numren men vi kan gå ut och varna konsumenterna för att svara på nummer från utlandet som de inte känner igen, säger Olof Bjurö som är enhetschef på Post- och telestyrelsens konsumentavdelning.

Det kan kosta mellan 150 och 300 kronor i minuten kostar det att ringa upp de missade samtalen. Vilket nummer som ringer upp kan variera, men ett vanligt bluffnummer som synts på telefoner i Småland börjar på +88.

Hur bluffarna får tag på ditt nummer är okänt.

– Vi vet inte hur de får tag på numren, men svenska nummerserier är offentliga och vi har sett att det ofta drabbar ett län i taget, säger Olof Bjurö på Post- och telestyrelsen.

Nick Näslund

nick.naslund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".