Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Länet

Underbetyg för skriftliga omdömen

Publicerat söndag 28 december 2008 kl 09.41
Skolorna hinner inte med att lämna skriftliga omdömen till eleverna. Foto: Markus Marcetic /Scanpix

I somras blev det lag på att alla skolelever i slutet av terminen ska få ett skriftligt omdöme, men många skolor har inte klarat av det här och man skyller på tidsbrist. Och det skiljer mycket mellan skolorna.

På Nettrabyskolan i karlskrona har eleverne inte fått någa skriftliga omdömen , säger rektor Bertil Karlsson

- Däremot har de fått det muntligen som de brukar få vid de utvecklingssamtal som man får varje termin.

Göran Larsson rektor på Sjöängsskolan i Kalmar hoppas att hans lärare har gett eleverna skriftliga omdömen men han vet inte.

- Det är en samvetsfråga, jag är inte säker på det om jag ska vara ärlig.

PÅ Ulriksbergsskolan i Växjö har eleverna fått skriftliga omdömen men inte i alla ämnen säger rektor Monika Hellström.

- De har ju fått det, vi har ju en individuell utvecklingsplan och där är det ju omdömen om alla eleverna men inte precis i alla ämnena.

Det är rektorerna som ska se till att alla elever får skriftliga omdömen. Det är en lagstadgad rättighet. Att man nu inte klarar av det är mycket besvärande , säger Mona Bergman Utbildningsråd på Skolverket.

- Det är ett problem etersom det betyder att man bryter mot gällande förordning. Alla måste göra det, därför bör man hinna med det också, säger Mona Bergman Utbildningsråd på Skolverket.

Den vanligaste bortförklaringen som rektorerna ger är att skolorna helt enkelt inte hunnit med därför att regleverket för hur de skriftliga omdömena sak utformas kom så sent, först i början av november. Dessutom är det inga föräldrar som i höst krävt att få skriftliga omdömen, säger biträdande rektor Pernilla Hjelm på Öxnehagaskolan i Jönköping.

- Som jag förstått det behöver vi inte ge skriftliga omdömen om inte föräldrarna ber om det.

Men Mona Bergman på skolverket säger att det här är en missuppfattning, föräldrarna har ingen möjlighet att välja, skriftliga omdömen är obligatoriska för alla elever.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".