Riskfritt att inte betala sina skulder om man bor utomlands

Försäkringskassan och Centrala studiestödsnämnden (CSN) struntar i att driva in skulder från personer som bor utomlands, enligt Riksrevisionen.

Staten riskerar att förlora miljarder kronor de närmaste åren på grund av myndigheternas bristande kontroll. Nu får de båda mycket skarp kritik av Riksrevisionen, som överlämnade sin rapport till regeringen på tisdagen.

Nio av tio personer som bor utomlands misskötte i fjol sina återbetalningar till Försäkringskassan. En av fyra misskötte återbetalningarna till CSN, skriver Dagens Nyheter. Riksrevisionen har vid sin granskning inte undersökt om återbetalningsviljan skiljer sig mellan svenska och utländska medborgare i utlandet.

För Försäkringskassan riskerar krav på 13 miljoner kronor att preskriberas det närmaste året och 46 miljoner inom fem år. För CSN är siffrorna 1,3 miljarder kronor inom ett år och två miljarder inom fem år.

-Försäkringskassan skickar ett kravbrev. Om det inte kommer något svar så nöjer man sig med det. Man kan säga att det är ganska riskfritt att få för mycket betalt när man bor utomlands, säger riksrevisor Karin Lindell.

Hon är också starkt kritisk till att Försäkringskassan inte kan svara på vilka eller hur många som fått felaktiga utbetalningar.

-Det är klart att det här är allvarligt. Det är helt oacceptabelt om inte indrivning av fordringar för ersättningar man inte har rätt till fungerar. Jag kommer självklart att ta upp den här rapporten med Försäkringskassan direkt efter helgerna, säger socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson till TT.

-I regleringsbrevet för 2009 har Försäkringskassan redan fått uppdrag att presentera bättre statistikunderlag. Regeringen har också beslutat inrätta en ny tillsynsmyndighet för socialförsäkringsmyndigheterna som bland annat har till uppgift att se till att sådant här inte förekommer, tillägger hon.

CSN lämnade före jul in förslag till regeringen om en lagändring så att myndigheten ska kunna kräva in hela studielånet på ett bräde av den som missköter sig.

Myndigheten har på olika sätt, med varierande framgång, försökt leta upp slarviga låntagare i utlandet. I dag lever runt 65 000 personer som tagit svenska studielån utomlands. CSN saknar adress till närmare en tredjedel av dem.

Problemet är att låntagare i utlandet ofta flyttar flera gånger inom landet eller till ett annat land för att jobba, men glömmer eller struntar i att meddela sin nya adress.

-Då har vi svårt att hitta dem, säger generaldirektör Kerstin Borg Wallin.

Björn Ewenfeldt/TT

Fakta

De sammanlagda utgifterna för socialförsäkringen per år är cirka 445 miljarder kronor vilket motsvarar 15 procent av bruttonationalprodukten (BNP).

Den 1 juli 2009 bildas Inspektionen över socialförsäkringen (ISF). Myndighetens uppgift är att utöva tillsyn och bedriva effektivitetsgranskning på socialförsäkringsområdet.

Under läsåret 2007/08 betalade CSN ut 22,6 miljarder kronor till 755 300 personer.

(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".