Trots vägledande dom hamnar få fall i domstol

Det har inte blivit vanligare att personal inom vården ställs till svars i domstol efter den uppmärksammde domen i det så kallade ”Kalmarfallet” för drygt två år sen.

Trots att högsta domstolens dom hade prejudikatvärde och därmed ska vara vägledande hamnar fortfarande de allra flesta fallen i hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN.

Sture Larsson var försvarsadvokat åt den sjuksköterska som fälldes i ”Kalmarfallet” och han menar att tillfälligheter avgör om man hamnar i HSAN eller i domstol. 

– Det beror ju på hur alert eller intresserad Åklagarmyndigheten är på den orten, säger han till Sveriges Radio Kalmar.

Idag kan fel inom sjukvården utredas på två olika sätt. Dels genom vanlig domstol, dels genom hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd HSAN.

Det allra vanligaste är att det hamnar hos HSAN. För det mesta stannar det också där, men tycker HSAN att felet är särskilt allvarligt kan HSAN lämna över ärendet till domstol.

I Kalmarfallet fälldes en sjuksköterska för vållande till annans död efter en felbehandling och det fallet gick direkt till domstol och hamnade aldrig i HSAN. Detta eftersom en polisanmälan tidigt gjordes efter att de lokala tidningarna rapporterat om händelsen.

De dubbla systemen är problematiska enligt Sture Larsson som också pekar på skillnaden mellan att hamna i HSAN och i domstol.

– Hamnar man i HSAn och får en erinran eller varning, det kan man ju leva med. Det är ju lättare att fördra det än att hamna i domstolen och bli dömd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".