Småland

Småländskt begagnat på export

Kvalitén på svenska bilar i kombination med en svagare krona har gjort att marknaden för begagnade bilar vänt. Istället för att europeiska bilar säljs i Sverige görs nu inköpsrundor i Sverige för en europeisk marknad.

Finanskrisen har vänt på ordningen när det gäller begagnade bilar. Från att Sverige har varit ett land som importerar billiga begagnade bilar så säljer vi nu våra bilar utomlands till vrakpriser.

Förra året exporterades betydligt fler begagnade bilar än året dessförinnan. Drygt 26 000 jämfört med knappt 20 000 bilar 2007, det visar statistik från Motorbranschens riksförbund.

- Jag är här för att köpa bilar, säger holländaren Oscar Van Der Kleij som just har varit i Sävsjötrakten på inköpsresa.

En sjunkande krona i kombination med bra kvalité på svenska begagnade bilar har gjort att han har vänt på sin försäljning. Förr köpte han bilar i Europa för att sälja dem i Sverige, nu är det tvärtom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".