Distriktssköterskan Jane Stattin hemma hos en vårdtagare

Hemsjukvård kritiseras av Socialstyrelsen

Allt fler gamla vårdas hemma efter äldrereformen 1992, men resurserna räcker inte och samarbetet mellan landsting och kommuner fungerar långt ifrån friktionsfritt.

Det gör att Socialstyrelsen riktar skarp kritik mot hemsjukvården för att brist på sjuksköterskor och läkare hotar patientsäkerheten.

Fler och sjukare gamla vårdas i hemmet som en medveten konsekvens av ädelreformen 1992. Sedan dess har antalet sjukhusplatser minskat till en tredjedel.

Omkring hälften av Sveriges kommuner har tagit över huvudansvaret för hemsjukvården från landstinget och tillgången på kontinuerlig vård dygnet runt är oftast bättre där kommunen har ansvaret enligt Socialstyrelsen, men både där kommunerna och landstinget är huvudman finns det för få läkare och sjuksköterskor.

För mycket tid går till att ringa och leta efter journler och medicinlistor och det är inte enkelt att få kontakt med en doktor vilket hotar patientsäkerheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".