Arkiv: Hasse Holmberg / Scanpix

Adoption kan hänga på bostadsort

Personer som vill adoptera barn kan få helt olika beslut beroende på i vilken kommun de bor. Det visar en enkät som Sveriges Radio har gjort.

- Det är inte bra, säger Marianne Leidecker som är familjerättssekreterare i Oskarshamns kommun.

Hon menar att socialstyrelsens riktlinjer när det gäller adoptivföräldrars ålder gör det möjligt för kommuner att göra olika bedömningar.

Riktlinjerna säger att den som vill adoptera ett barn inte bör vara mer än 42 år, men det finns undantag och det är i undantagen som tolkningsutrymmet ges. Undantagen kan t.ex vara att de som ansöker redan har en relation till barnet som man vill adoptera eller att det redan finns barn i familjen. Även syskonadoptioner kan vara ett undantag från åldersgränsen, eller om bara den ena parten som vill adoptera är något över 42 år.

Det är just ordet ”något” som kan öppna upp för en godtycklig bedömning. I Oskarshamn har man godkänt adoptivföräldrar som är 6 år äldre än åldergränsen, men i grannkommunen Mönsterås tolkar familjerättssekreteraren Viveca Callenryd begreppet ”något äldre” som att det rör sig om några månader snarare än år.

Men familjerättssekreteraren i Oskarshamn Marianne Leidecker vill inte sätta någon klar högsta åldersgräns för de som önskar adoptera ett barn.

- Det måste ändå vara individuella bedömningar som man gör, man får titta från fall till fall, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".