CIS rankas som bäst bland länets gymnasieskolor. Foto: Simon Leijnse
Kalmar län

CIS bäst när elever rankar

När gymnasieelver fick betygsätta sina skolor var det gymnasierna i Kalmar som fick högsta betyg i länet.

När Kalmar läns gymnasieelever själva betygsätter sina skolor är det Calmare Internationella Skola som får högst betyg, medan Stagneliusskolan och Lars Kaggskolan i Kalmar delar på andra platsen.

Det visar en sammanställning av de skolrecensioner som gjorts på Gymnasium.se där 7 000 elever har betygsatt sina skolor utifrån utbildningskvalitet, lokaler, mat och stämning.

- Världens underbaraste och mysigaste skola, med lärare och elever på nästan samma nivå, istället för att lärarna står högt över eleverna, säger en elev som gett Calmare Internationella Skola högt betyg. En trygg skola med varmt hjärta som är perfekt för den språkälskande och ressugna, med tanke på de mängder av språk och språkresor skolan erbjuder.

- Det är hälsosamt med konkurrens mellan skolorna för att hålla en hög kvalitetsäger Magnus Obel informationschef på Gymnasium.se.

- Samtidigt tycker vi på Gymnasium.se att det är viktigt att eleverna fattar sina beslut baserat på relevant information. Över 7 000 gymnasieelever har betygsatt sin skola på vår hemsida och det ger en bra fingervisning för de niondeklassare som står i begrepp att fatta sitt beslut före den 15 februari, fortsätter han.

För att hjälpa blivande gymnasieelever publicerar Gymnasium.se även information om hur bra skolornas elever presterar samt statistik kring lärartätheten och lärarnas pedagogiska utbildning. Allt för att blivande elever och föräldrar lättare ska kunna jämföra olika skolor och program.

- Det är viktigt att valet av gymnasieutbildning blir rätt, inte bara för framtida studier utan också för den egna självkänslan. Att byta inriktning och skola kan vara svårt eller omöjligt beroende på dess popularitet. Varje år byter ändå ungefär 13 procent av alla förstaårselever på gymnasiet inriktning på sin utbildning, säger Magnus Obel.

Topplistan för Kalmar Län:

1. Calmare Internationella Skola i Kalmar

2. Stagneliusskolan i Kalmar och Lars Kaggskolan i Kalmar

4. Jenny Nyströmsskolan i Kalmar

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".