Kriminalvården riktar kritik mot sjuksköterskeutbildningen. Foto: Jurek Holzer /Scanpix
Kalmar län

"Sjuksköterskors utbildning är för dålig"

En kraftigt berusad man som togs till häktet i Kalmar fick inte den abstinensbehandling han borde ha fått och därför riktar Socialstyrelsen kraftig kritik mot häktet. Kriminalvården riktar, i sin tur, kritik mot sjuksköterskeutbildningen. 

Men det här är inget unikt för häktet i Kalmar, det här problemet finns i hela Sverige, och det beror på för dålig kunskap hos sjuksköterskorna säger Lars-Håkan Nilsson medicinsk rådgivare inom Kriminalvården.

Det var den 2 juli 2007 som mannen togs in på häktet i Kalmar, han informerade då häktets sjuksköterska om att han intagit stora mängder alkohol under flera veckors tid. Men mannen fick ingen undersökning för sina problem. 

Enligt Socialstyrelsen gjordes heller ingen undersökning av mannens blodtryck, temperatur eller puls. Och fick istället dagen därpå skakningar och blev tidvis oklar i sitt sätt, men ingen abstinensbehandling påbörjades.

Lars-Håkan Nilsson på Kriminalvården, säger att det här beror på bristfällig kunskap i sjuksköterskornas grundutbildning, och det i sin tur beror på att beroendefrågor har väldigt låg status inom sjukvården.
- Det finns få lärosäten som har en regelrätt utbildning, i Uppsala har sjuksköterskorna knappt en dag. Och det här är jättestort problem, nära en folksjukdom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".