Personerna på bilden har inget med artikeln att göra. Arkiv: Anders Wiklund /Scanpix
Nybro

Hemsjukvården hotas av besparingar

I Nybro står hemsjukvården näst på tur när omsorgsnämnden nu ska försöka klara av sitt stora sparkrav på 30 miljoner kronor.

2,2 tjänster inom hemsjukvården kan komma att försvinna enligt ett nytt förslag.

När hemsjukvårdens personal gick över från landstinget till länets kommuner den 1 januari förra året var många oroliga över vad det skulle innebära om kommunerna hamnade i ekonomisk kris. Det är nu läget för hemsjukvårdens personal i Nybro, men det faktum att man precis flyttat från en annan instans spelar ingen roll när kommunen måste spara säger omsorgsnämndens ordförande Bertil Johnsson.

- Dom har inget fribrev av det skälet, säger han och hänvisar till att alla verksamheter har fått ett sparkrav på 5% på personalsidan.

I dagsläget vet kommunen inte vad en sådan besparing skulle innebära och om nedskärningen i praktiken bara blir ett sätt att flyttar runt kostnaderna. I det här fallet från kommunen till landstinget.

- Det kan ju faktiskt bli så och då är ju frågan om man ska genomföra en sån sak, säger Bertil Johnsson.

Personal som Sveriges Radio Kalmar varit i kontakt med säger att dom är oroliga för att neddragningarna ska påverka kvalitén på vården. Hemsjukvården arbetar nu med att ta fram en konsekvensanalys av besparingsförslaget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".