Kalmar län

Bristande journalsamordning i hemsjukvården

Efter att hemsjukvården togs över av kommunerna för ett år sedan har sjuksköterskor inte längre tillgång till sina patienters landstingsjournaler, vilket kan innebära en fara för patienterna.

Det säger P-O Westerberg som är medicinskt ansvarig sköterska i Borgholms kommun till Sveriges Radio Kalmar.

När hemsjukvården tillhörde landstinget hade sjuksköterskorna och läkarna tillgång till samma journaler. Efter att kommunerna tog över hemsjukvården så har nu patienterna två olika journaler, dels läkarens och dessutom sjuksköterskornas.

För att komma åt landstingets journaler måste sjuksköterskorna nu ta sig till vårdcentralen och där få hjälp av en läkare för att kunna läsa i journalen.

- Förrutom att det kan vara riskfyllt för patienter när journalerna blir svårtillgängliga så är systemet också ineffektivt och kostsamt säger P-O Westerberg som nu funderar på att gå runt systemet och begära in fullmakt från patienter för att begära ut journaler.

Det är ett drastisk åtgärd som i sig kräver mycket resurser varför P-O Westerberg i stället hoppas på en lösning i Primärkommunala nämnden och få läsbehörighet då journalhanteringen inte enbart är ett problem i Borgholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".