Vivian Palmér får besök av sjuksköterska Caroline Peterson. Foto: Sandra Skeppar
Kalmar län

Problem vid övergång av hemsjukvården

Många av länets kommuner har haft problem i samband med att hemsjukvården togs över från landstinget för ett år sedan.

I de flesta kommuner vittnar man om att det var några tuffa månader vid övergången då hemsjukvården gick över från landstinget till kommunerna och rutiner skulle sättas, det visar en rundringning som SR Kalmar har gjort.

I Västervik och Oskarshamn fick hemsjukvården alldeles för lite resurser inför det första året i kommunens regi. Det gjorde att man ganska omgående fick be kommunen om mer pengar.

För sjuksköterskorna var oron stor inför övergången och det gav avtryck när flytten från landstinget väl skulle ske. I Mörbylånga och Västervik var det få som följde med över och där har man under året haft stora problem med att hitta personal till den nu kommunala hemsjukvården. I Västervik saknas det fortfarande två sjuksköterskor. Även i Vimmerby var det få som följde med över säger Caroline Peterson som är distriktsköterska där.

Caroline Peterson berättar att det var att tufft beslut som många sjuksköterskor stod inför när hemsjukvården skulle tas över av kommunerna.

- Jag tror att det fanns väldigt mycket oro och frågetecken, mycket var väldigt oklart in i det sista hur det skulle vara. Många var nog oroliga också att byta arbetsgivare, säger hon.

På hennes arbetsplats valde de flesta att stanna kvar i landstinget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".