Fler tågavgångar med annan verkstad?. Foto: Leif Johansson

Veolia byter reparationsverkstad

Efter de många problemen med tågen på Stångådals- och Tjustbanan bryter nu transportören Veolia med den reparationsverkstad som skött underhållen av tågen sedan i somras.

Trafikchef Anders Nyberg säger till Sveriges Radio Kalmar att kontraktet bryts kontraktet eftersom man inte fått den kvalité på underhållet som förväntats.

Det blir istället Euromaints verkstad i Linköping som ska ta hand om tågen. Det är samma företag som skötte tågunderhållet när SJ drev trafiken, innan Veolia tog över i somras.

- Vi har inte fått den kvalité på underhållet som man kan begära, säger Anders Nyberg.

En fördel blir dessutom att Veolia nu kan få service direkt i Linköping istället för att behöva åka med dom till Nässjö där den gamla verkstan ligger.

Euromaint fick inte fortsätta reparera då Veolias bud på sträckan byggde på ett sammarbete med en verkstad i Nässjö.

Euromaint har redan börjat serva tågen och har upptäckt flera ytterligare fel, som måste åtgärdas, vilket innebär att så gott som alla tåg nu i början är på verkstan eller står på kö dit.

Trafikchef Anders Nyberg räknar med att förändringen ska räcka för att passagerarna ska slippa buss framöver.

Problemen för Veolia började redan i somras då dom tog över tågtrafiken på Stångådals och Tjustbanan från SJ. Flera passagerare fick snart vänja sig vid buss istället för tåg.

Under hösten har det visserligen oftare gått tåg, men det har hängt på en skör tråd sedan ett av dom stora tågen tagit längre tid på sig än väntat efter ett moderniseringsarbete, och ett annat tågset brännskadats och är ur trafik till våren.

Att den vanliga servicen fungerar hoppas Anders Nyberg ska bli tillräckligt för att få fart på tågtrafiken igen också på Tjustbanan från Västervik där buss varit mer regel än undantag på sistone.

Måndagen var värsta dagen på länge, med buss på samtliga sträckor, även Kalmar-Linköping, där Leif Gerhardsson från Byxelkrok på Öland satt med en laptop i knät, och saknade fördelarna med tåget, där han kan få ström till datorn.

- Det är alltid roligare att åka tåg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".