Foto: Hasse Holmberg / Scanpix

Kvinnor drar av hushållsnära tjänster

Drygt 53 000 personer beviljades skattereduktion för hushållsnära tjänster under 2007 och av dessa var drygt 30 000 kvinnor, visar siffror från Skatteverket.

-Hittills har 9 878 ansökt om skattereduktion för inkomståret 2008. Men det kommer att bli fler, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket.

Deadline för ansökningarna är inte förrän det är deklarationsdags i maj.

De tjänster som i första hand utnyttjats är städning och trädgårdsarbete.

-Storstadsregionerna ligger i topp när det gäller beviljade skattereduktioner medan i kommuner som Skinnskatteberg och Sorsele bara mycket få sökt och fått reduktionen, konstaterar Blank Thörnroos.

De flesta som beviljats skattereduktion har inkomster över 386 000 kronor om året och de flesta är mellan 41 och 65 år. Därefter följer pensionärsgruppen.

De absolut flesta har köpt hushållstjänster för måttliga belopp. Drygt 35 000 personer har köpt tjänster för mindre än 10 000 kronor.

Totalt beviljades under 2007 nära 121 miljoner kronor i skattereduktion för hushållstjänster. Genomsnittsbeloppet för kvinnor var 2 150 kronor och för män 2 400 kronor. För 2007 gällde ett maxbelopp på högst 25 000 kronor men bara knappt 100 har köpt tjänster för mer än 50 000 kronor.

Antalet företag som anlitats för de olika tjänsterna är drygt 7 400.

Det nyligen införda rot-avdraget har redan resulterat i ansökningar hos Skatteverket.

-Men vi har inte kunnat börja arbeta med dem. Vi måste få en lagtext först så att vi kan börja jobba med gränsdragningarna, säger Blank Thörnroos.

Och gränsdragningsproblem kommer det att bli spår hon.

-Om du låter måla om ditt kök får du med all sannolikhet skattereduktion. Men vad som gäller om man i en bostadsrättsförening till exempel låter glasa in balkonger är mer osäkert.

Maria Victorin/TT

Fråga

Fakta

Den som vill ha skattereduktion för 2008 måste ansöka om detta senast den 1 februari för att få pengarna tillbaka redan till midsommar. Den som lämnar in ansökan senast den 4 maj samtidigt med inkomstdeklarationen får sina pengar tidigast i början av augusti.

Skattereduktionen för 2008 är 50 procent av arbetskostnaden för hushållstjänster, dock högst 100 000 kronor. Såväl arbetet som betalningen ska ha gjorts under 2008 och jobbet måste ha gjorts av ett företag med F-skattsedel.

(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".