1 av 2
Läkarsekreterare Gunnel Nyberg visar den nya scanningsmetoden. Foto: Tobias Sandblad
2 av 2
Kalmar

Nytt arbetssätt lockade patologer

Det nya arbetssättet på patologavdelningen i Kalmar har satt den annars lite undanskymda avdelningen i rampljuset. Patologer från hela landet besökte på tisdagen Kalmar för att studera det nya sätt att dra nytta av digital teknik.

Det det nya arbetssättet, som får patologen i Kalmar att locka till sig kollegor från hela landet och även väckt uppmärksamhet internationellt, är att de sen några månader tillbaka scannar in merparten av vävnadsproverna i en dator och studerar dem på en vanlig dataskärm istället för i ett mikroskop.

Kalmar är sannolikt först i världen med att använda den digitala tekniken som en arbetsmetod, inte bara i enstaka fall, utan som regel. 

- De gånger som det digitala inte räcker till utan det krävs ännu bättre förstoringsmöjligheter finns alltid de gamla mikroskopen att ta till, säger medicinska chefen Sten Thorstensson. Sten TThorstensson ser inga risker utan bara fördelar med förändringen, som kvalitetssäkrats under året som gått.

12 januari 2009

Patologer

Patologer verkar oftast i det tysta och servar andra kliniker inom sjukvården. Patologerna får vävnadsprover från patienter, små små delar, som kanske skurits bort. På proverna studerar patologerna cellförändringar som exempelvis kan avslöja cancer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".