1 av 2
Arbetsmarknaden för glasarbetare allt tuffare. Foto: Anders Nyberg
2 av 2

Oroligt för framtida glasarbetare

Neddragningarna inom glasindustrin drabbar inte bara de anställda och deras familjer. I Kosta utbildas också framtidens glasarbetare.

- Jo, det blir ju mindre chans till ett arbete i glasbranschen och det kommer bli svårt att få tag på jobb, säger Natalie Johansson från Karlsborg, som går tredje året på glasskolans gymnasieutbildning.

Till sommaren går Natalie Johansson ut skolan och då siktar hon på att komma in på en vidareutbildning på danska Bornholm. Så trots att Orrefors Kosta Boda som stor arbetsgivare inom glasbranchen i Sverige nu halverar sin arbetsstyrka om det senaste varslet om 200 personer verkställs, finns det en viss optismism hos eleverna i glasskolans hytta.

Ingen av de elever som Sveriges Radio Kronoberg har pratat med vill måla fan på väggen. I ett litet rum sitter Eric Nordström från Härnösand och graverar. Han går Kvalificerad yrkesutbildning och tänker sig en framtid inom glasbranschen.

– Man får väl tänka i nya banor och kanske starta eget och samarbeta med andra, säger Eric Nordström som tror att glasbranschen kommer att återhämta sig.

13 januari 2009
12 januari 2009

Fråga

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".