1 av 3
Hela samhället påverkas av varslen. Affärsinnehavare Ali Mobiny väljer nu att vänta med renovering. Foto: Tobias Sandblad
2 av 3
3 av 3
Kommunalråd Markus Lund besökte Orrefors glasbruk efter varselbeskedet. Foto: Tobias Sandblad
Orrefors

Dämpad stämning efter varsel

Stämningen i Orrefors är dämpad idag, dagen efter varslet av nära hundratalet varsel som lades på glasbruket på tisdagen.

På tisdagen kom beskedet om att 97 personer varslades på glasbruket i Orrefors, som en del i det sparpaket som innebär att 200 personer varslats på glasbruken Orrefors, Kosta och Åfors.

Sievert Nilsson arbetar med att packa glas och köra truck på glasbruket:

- Jag förstår att det känns grymt idag, säger han.

Sivert Nilsson kommer inte själv att direkt drabbas då han går i pension i vår, men han bekymrar sig över glasets framtid och lider med sina arbetskamrater.

Livsmedelsaffären i Orrefors, som drivs av Ali Mobiny, tror att varslen i slutändan även kommer att beröra dem, då fabriken ses som navet i samhället och uppsägningar kan leda till att människor kanske inte kan bo kvar.

- Vi hade tanken på att renovera butiken, eventuellt ha en ny butik, men just nu får vi vänta och se, säger han.

Kennet Koch, produktionschef vid Orrefors och Kosta Boda, säger att produktionen sak fortsätta med det som produceras idag, men i mindre skala.

-Vi ska verka för en framtid här, och hoppas vi ska växa inom en period.

13 januari 2009
12 januari 2009

Fråga

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".