Foto: Leif Johansson

Stöldanmälda tåg hittade

Två av de tåg som trafikerar Tjustbanan anmäldes stulna. Men stölden klarades upp snabbt. Det var ägaren som tagit dem.

Historien med dom anmält stulna tågen som trafikerar Tjustbanan har fått sin upprinnelse.

Det var trafikbolaget Veolia som tog tillbaka tågen från verkstan i Nässjö. Veolias trafikchef, Anders Nyberg, ser inget märkligt med det eftersom det skedde efter att de sagt upp avtalet med verkstan.

Trafikbolaget Veolia har haft stora problem med tågen på Tjustbanan och Stångådalsbanan sen de tog över trafiken där i somras. Bland annat har underhållet av tågen inte fungerat som de hoppats. Veolia bröt nyligen med verkstan i Nässjö som hade uppdraget och istället börjat anlita en verkstad i Linköping.

När de åkte och hämtade två tåg på verkstan i Nässjö häromkvällen hade avtalet redan sen länge sagts upp säger Anders Nyberg som försäkrar att de fick de nödvändiga tillstånden från Banverket för att transportera de trasiga tågen till Linköping.

Om det som anmäldes som en stöld nu visar sig vara ett kommunikationsproblem eller möjligen en konflikt visar sig väl framöver. Klart är dock att bytet av verkstad redan verkar ha gett resultat.

- Jag tycker det går över förväntan. Just nu kör vi alla tåg på Kalmar. Vi tror att vi kan få igång några tåg på Västervik redan i eftermiddag eller senast i morgon.

När samtliga tåg på Tjustbanan mellan Västervik och Linköping rullar som vanligt igen beror på en leverans av hjulaxlar, men Anders Nyberg tror det kan ske redan i början på nästa vecka.

- Det känns bra, det var ett bra tag sen, säger Anders Nyberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".