Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Unga svenskor röker tidigare

Publicerat torsdag 15 januari 2009 kl 10.17
Foto: Leif R Jansson / Scanpix

Svenska tjejer börjar röka tidigare än jämnåriga i rad andra europeiska länder. Nästan hälften av de kvinnliga rökarna började röka när de var 14 år.

I Irland, Frankrike, Tjeckien och Italien var debutåldern 16-17 år, visar en studie som omfattar 5 000 kvinnor i de fem länderna. Studien är gjord på initiativ av det internationella cancerinstitutet i Lyon.

-Vi har en lång tradition av kvinnlig rökning och vi var det första landet i världen där fler kvinnor än män rökte. Vi vet att när rökningen har etablerats i ett land så sjunker debutåldern, säger Margareta Haglund som är tobakspolitisk expert på Folkhälsoinstitutet.

Den senaste undersökningen visar att 30 procent av flickorna och 20 procent av pojkarna i nian säger att de röker. Av dem uppger 7 respektive 4 procent att de röker dagligen.

Några år senare, i tvåan på gymnasiet, röker 41 procent av flickorna och 32 procent av pojkarna, varav 16 respektive 11 procent dagligen.

-Så rekryteringen är ganska hög.

Sett på hela befolkningen röker 16 procent av de svenska kvinnorna och 12 procent av männen.

Enligt Margareta Haglund är risken för lungcancer fyrdubblad om man börjar röka vid 15 års ålder jämfört med 25 år.

-Svenska kvinnor får lungcancer i 40-års åldern. Det är inte så konstigt, om man började röka så tidigt.

Det är förbjudet att sälja tobak till ungdomar under 18 år i Sverige, men inte alla tobakshandlare följer lagen. Den största orsaken till att unga börjar röka är dock tobaksindustrins marknadsföring som riktar sig till unga, enligt Margareta Haglund. Det sker enligt henne genom att utforma förpackningarna så att de lockar till sig intresset där de står i cigaretthyllan.

-I dag får man inte marknadsföra sig hur som helst. Då blir det otroligt viktigt att exponera sig så mycket som möjligt på försäljningsstället.

Hon vill införa krav på att tobaksprodukterna ska förvaras under disk. Sådana krav är på gång att införas i flera andra närliggande länder, som till exempel Norge och Storbritannien.

Folkhälsoinstitutet har framfört sin åsikt till regeringen, men än så länge har inget hänt.

-Här är Sverige inte i framkant utan försiktigt avvaktande.

Christina Lucas/TT

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".