Illustration: Simon Leijnse

Skärpt koll av arbetssökande

Arbetsförmedlingen vill skärpa kontrollen av dem som får a-kassa och söker jobb. Ett försök med stickprovskontroller i slutet av förra året visade att en av fem som påstår att de sökt ett jobb i verkligheten inte sökt det.

Arbetsförmedlingen vill nu att systemet med stickprovskontroller införs i hela landet.

- Vi har ju ett ansvar att bevaka att det inte går ut pengar felaktigt till arbetslösa. Och arbetslösa som inte uppfyller villkoren ska ju inte ha full ersättning, säger Leif Tallskog, chef för arbetslöshetsförsäkringen på arbetsförmedlingen.

De tre sista månaderna förra året genomförde arbetsförmedlingen stickprovskontroller på sex orter i södra Sverige, för att se om dem som påstår sig sökt ett jobb också gjort det. Det visade sig att mellan 20 och 25 procent inte sökt det jobb de påstod att de hade sökt.

Bakgrunden till att arbetsförmedlingen gjorde undersökningen är en forskningsrapport i våras, som kom fram till att 25 procent av dem som uppger för arbetsförmedlingen att de sökt ett jobb, i själva verket inte sökt det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".