Miljöminister Andreas Carlgren på besök nere i urberget där slutförvaret av kärnbränsle kan komma att ske. Foto: Hasse Carlsson
Oskarshamn

Miljöministern på slutförvarsbesök

Med mindre än ett halvår kvar innan det bestäms var det svenska utbrända kärnbränslet ska slutförvaras så besökte idag Miljöminister Andreas Carlgren Äspö-laboratoriet.

500 meter ner i urberget informerade sig miljöministern om teknik och hur långt forskningen kommit vad det gäller säkerheten i den metod som planeras att användas i Sverige.

- Det är för tidigt ännu att helt säkert säga att tekniken för slutförvaringen av utbränt kärnbränsle i Oskarshamn är säker, säger miljöminister Andreas Carlgren.

Miljöministern sa även att det är bra att SKB är beredda på snabba besked.

Beskedet om var slutförvaret kommer att placeras kommer i början av sommaren och sen ska ett slutgiltigt besked om själva slutförvaret av regeringen troligen 2013.

- Det är 20 års forskning som ligger till grund för det beslut som nu ska tas i frågan om placeringen av slutförvaret och det är dags att komma till ett avgörande, säger miljöministern.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".