Tuffa tider väntar för pensionärerna. Foto: Claudio Bresciani /Scanpix
Länet

Tuff framtid för pensionärerna

Det är tuffa tider som väntar för Sveriges pensionärer. AMF-pension varnade på måndagen för sänkta pensioner, samtidigt som försäkringskassan nu höjer flaggan för sänkningar även från dem.

AMF pensions VD Ingrid Bonde säger till Dagens Nyheter att risken är extremt stor att man tvingas ta tillbaka en del av återbäringsräntan i form av minskade pensioner. Det var efter det uttalandet som oron bland pensionärerna började växa. Bo Ström ombudsman på PRO i Kalmar, känner sig lurad.

- Man blir upprörd. Här har man inbillat sig att genom att satsa på pensionsfonder, så har man tryggat sin framtid ekonomiskt, säger Bo Ström.

Inom ett par veckor kommer definitivt besked från AMF-pension, och fler pensionsbolag vänts följa efter.

Samtidigt så säger Gudrun Ehnsson på Försäkringskassan att även deras inkomst och tilläggspensioner kommer med största sannolikhet att sänkas.

- Sveriges pensionärer kommer få mindre pengar än vad dom annars skulle ha fått, säger Gudrun Ehnsson.

Det är alltså försäkringskassans balansräkning, som enligt dagens beräkningar kommer att visa minus, som gör att även deras pensionsutbetalningar kommer att sänkas, säger Gudrun Ehnsson. Men hur mycket den kommer sänkas, det är alldeles för tidigt att säga.

Lars Strandberg på Swedbank i Kalmar, tror att situationen kommer bli tuff inom de närmsta åren, och han tror också att det blir fler pensionsbolag än AMF Pension som kommer bli tvungna att sänka sina pensioner.

- Förra årets kraftiga börsnedgång, gör att många bolag inte kommer leva upp till sina åtaganden, säger Lars Strandberg.

Men han tycker inte att man ska vara orolig, för lågkonjunkturen kommer att vända.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".