Illustration: Simon Leijnse
Kalmar

Filmad raketattack mot buss

En buss i Kalmar besköts med ett tiotal nyårsraketer i lördagskväll. Förövarna filmade händelsen och la ut den på Internet. Nu är attacken polisanmäld.

- Någon har skickat raketer mot bussen, det skulle kunnat uppstå en eldsvåda. Det här är riktigt allvarligt, säger Stefan Karlsson som är chef för Swebus i Kalmar.

På Swebus kontor i Kalmar, så är det den här attacken man pratar om på tisdagen. I varje rum sitter anställda och tittar på videoklippet som lagts upp på Internet.

I klippet ser man tydligt att ett tio-tal raketer träffar bussen, som tvingas stanna. Händelsen, som ägde rum i lördagskväll och lades upp på internet på måndagen, är nu polisanmäld.

- Attacker av den här typen är ytterst ovanlig, men däremot är det ganska vanligt att stenar, frukt och andra föremål kastas mot bussarna. säger Stefan Karlsson. Fortsätter den här typen av attacker finns det risk för att linjen ställs in.

Har du pratat med busschauffören?

- Ja, han var måttligt skärrad. Inte så farligt som man skulle kunna tänkt sig att han skulle kunnat bli, avslutar Stefan Karlsson.

Sven-Erik Karlsson informationschef på polisen, säger att polisen idag har kopplat in sin internetspaningsgrupp.

- Vi hyser stora förhoppningar att vi ska komma åt förövarna, säger Sven-Erik Karlsson till Sveriges Radio Kalmar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".