Foto: Jessica Gow / Scanpix

5000 får gå trots stor vinst för Ericsson

Trots den oväntat starka vinsten fortsätter Ericsson sina besparingar och ska skära bort cirka 5 000 jobb, varav 1 000 i Sverige, främst i Stockholm.

Omstruktureringskostnaderna under 2009 beräknas till 6-7 miljarder kronor. Från och med andra halvan av 2010 väntas de nya åtgärderna ge årliga besparingar på 10 miljarder kronor.

Förutom uppsägningar kommer besparingarna att innebära en minskning av antalet konsulter och annan tillfällig personal och en konsolidering av Ericssons centra för forskning och utveckling.

Det sparprogram som Ericsson aviserade i februari i fjol har resulterat i en årlig besparing på cirka 6,5 miljarder kronor, jämfört med de 4 miljarder som Ericsson sade från början. Omstruktureringskostnaderna för dessa åtgärder uppgick till 6,7 miljarder kronor under helåret 2008.

-Det är ett starkt resultat och det är klart att vi känner stor glädje över det arbete vi gör. Vi flyttar fram positionerna på i stort sett alla områden i världen. Samtidigt är det klart att vi känner ödmjukhet inför den konjunktur som nu snabbt faller, säger Carl-Henric Svanberg till TT.

-Det här är en rapport där vi är nöjda med helheten. Vi har är en bra tillväxt, ökar marginalerna i Networks. Vi har rekordmarginaler på servicesidan och vi växer på multimedia också. Där har vi ett svagare resultat men på det hela taget är det här en bra rapport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".